Mi Casa en Ipauratu especial para ninos especiales - Reisverslag uit Paluato, Colombia van Everien Hamelink-v.d. Voort - WaarBenJij.nu Mi Casa en Ipauratu especial para ninos especiales - Reisverslag uit Paluato, Colombia van Everien Hamelink-v.d. Voort - WaarBenJij.nu

Mi Casa en Ipauratu especial para ninos especiales

Door: Everien

Blijf op de hoogte en volg Everien

14 Maart 2013 | Colombia, Paluato

Na mijn laatste bericht is er helaas nog geen verandering in de situatie Marcella.
Wel heb ik jullie mijn verhaal beloofd over het project “Ninos especiales”, in Nederland kinderen met een beperking.
Maandags kwam ik hier op de finca aan en werd me verteld, hoe het leven hier in Colombia is voor kinderen met een handicap of beperking. De aanleiding daarvan was dat er sinds korte tijd een meisje met het syndroom van Down in het dorp woont. Het meisje niet naar school gaat (mag!) en de hele dag thuis zit. Inten en Jeovanny vroegen mij of ik wat van mijn tijd wilde geven aan kinderen zoals zij. Ja hoor, dat wil ik wel en direct werden de 2 moeders naar de Finca gehaald om te vragen. “Willen jullie.....? Ja natuurlijk wilden ze dat. De moeder van Lorena was zo blij! Al jaren was zij op zoek naar hulp voor haar dochter. Op de dorpsschool hier in Paluato is zij niet welkom, omdat er niemand is die haar kan begeleiden! En andere mogelijkheden dan een gewone school zijn er voor kinderen met een beperking in de directe omgeving niet te vinden. De kinderen zitten thuis, krijgen geen therapie, geen les. Wat ze leren, leren zij van hun ouders als ze het geluk hebben dat die ouders tijd in hen willen en kunnen investeren. De ouders hebben in ieder geval geen geld om speciaal ontwikkelingsmateriaal te kopen en er is niemand die hen leert hoe om te gaan met het kind.Er is een “opvang” in Barranquilla op 1 uur rijden met het openbaar vervoer. Transport moet door de ouders zelf betaald worden, deze kinderen kunnen niet alleen reizen dus een ouder moet mee, dat betekent dubbele transportkosten. Dat geld is er eenvoudigweg niet. U begrijpt het wel. Voor deze kinderen is er hier NIETS!
Omdat vanaf januari dit jaar het kleuterschooltje van de stichting is overgegaan naar de “primera infancia”in het dorp, waren Inten en Jeovanny op zoek naar een nieuw project. En dat is nu geboren. Het project “Ninos especiales”
Vier ochtenden in de week komen 2 kinderen naar de stichting en wordt er met ze gespeeld, gewerkt om ze nieuwe dingen te leren en gaan we zwemmen in het zwembad van de buren. Lorena, syndroom van Down hier uit dorp en David uit Galapa. David is een jochie van 7, met ondtwikkelingsachterstand, motorische prolemen en spraakproblemen. Hij houdt van dansen en het zwemmen vindt hij geweldig! Het vervoer van David met een mototaxi wordt door de stichting betaald.
Het is de bedoeling om in de toekomst meer kinderen te laten komen, daarom is er afgelopen week begonnen met de bouw van een buiten klaslokaal, dit lokaal wordt mede bekostigd uit jullie donaties. Doordat jullie zo gul hebben gegeven voor mijn project leveren jullie ook een bijdrage aan verbetering van het leven van Ninos Especiales hier in Colombia, waarvoor namens de kids, de ouders, de stichting en mijzelf heel hartelijk dank.
Over Marcella zoals gezegd nog geen goed nieuws, wel kan ik jullie vertellen dat we in ieder geval een ander kind, Jesus David, een mannetje van bijna 4 met ernstige schizis (open gehemelte, hazenlip) gaan helpen.
Daarover volgende keer meer.
Lieve groet aan jullie allen en bedankt voor de reacties op mijn vorige verhaal.

• 14 Maart 2013 - 19:07

Marjo:

Hoi Everien
    Gelukkig heb je daar ook andere projecten waar je je ook meebezig kan houden. Je tijd zit er nog niet op, dus er is nog altijd hoop dat het goed gaat komen.(misschien). Verloren tijd is het zeker niet.
    Succes

• 14 Maart 2013 - 20:42

Xxx:

Ik zou wel even om een hoekje willen kijken, maar ja.....
    Mooi dat je weer andere doelen hebt gevonden om op te focussen.
    Top!

• 14 Maart 2013 - 22:29

Hellen:

Wat een indrukwekkend verhaal weer, Everien! Succes nog daar!
    groetjes Hellen

• 15 Maart 2013 - 10:24

Elly:

Oh Everien, dat moet niet makkelijk zijn geweest om het doel van het geld te veranderen. Maar het is ook zonde als er niks mee gebeurt.
    Ik vraag me ook af hoe het voor het meisje is als ze zich later goed realiseert welke kansen ze had en dat haar vader dit niet toestond. Echt erg.
    En nu help je weer anderen. Goed hoor, veel succes en ook genieten....

• 15 Maart 2013 - 13:16

Ad En Astrid:

Hoi Everien,
    Wat fijn dat je nu voor deze kinderen wat kan betekenen!! Leuk om te lezen, zou best even om een hoekje willen kijken ( As).
    Geniet van wat je doet en hopelijk komt t goed wat betreft Marcella.
    Succes met alles wat je doet!!
    Liefs van ons x

• 15 Maart 2013 - 18:30

Ineke:

Jammer dat je doel Marcella (nog) niet bereikt is , maar je helpt er wel weer andere kinderen door .Nog veel plezier en suc6 met je twee special needs kinderen .
    groetjes van de achterweg 11 b

• 16 Maart 2013 - 14:39

Marijke Kool:

Ha Everien, succes met alles! En tevens veel sterkte met het incasseren van frustraties! Veel groeten, geniet ervan en hou je taai! Marijke

• 16 Maart 2013 - 16:35

Pa En Ma:

Wij blijven met jou hopen dat het met Marcella toch nog goed komt Haar vader
    blijft dus halsstarig in zijn weigering. Hoe kun je zo zijn voor je dochter.
    Fijn dat je je voor het nieuwe project kunt inzetten. Wordt er ook gewerkt aan bege-
    leiding als je weg bent ? Voor nu veel succes en houdt de moed er in.

• 17 Maart 2013 - 12:53

Jeannet De Jong:

Hoi Everien,
    Wat mooi dat je hier iets opzet voor kinderen met een beperking. Dat er voor deze kinderen weinig is heb ik de afgelopen weken ook ervaren. Ik zocht voor deze zomer ook een dergelijk project en heb dit uiteindelijk gevonden in Guatemala, in een school voor gehandicapte kinderen. Misschien goed om contact te houden en kunnen we wat voor elkaar betekenen. Veel groetjes,

• 17 Maart 2013 - 12:53

Jeannet De Jong: