Terug in Nederland
Blijf op de hoogte en volg Everien
24 Augustus 2012 | Colombia, Bogota
Ik ben inmiddels twee maanden terug in Nederland en begin nu weer een klein beetje te wennen. Voordat ik de thuisreis begon heb ik nog een bezoek gebracht aan Medellin en Bogota. Beide heel mooie steden en eigenlijk was de tijd te kort om alles te bekijken. Heb ik een goede reden om terug te gaan. Maar dat is niet de enige reden, veel van jullie weten na mijn mail over Marcella waarom ik terug ga naar Paluato. Ik heb gemerkt dat ik van een aantal mensen het verkeerde email adres heb en daarom zet ik d
e mail die in vandaag gestuurd heb ook in mijn dagboek.
Hallo lieve allemaal,
In één woord GEWELDIG! Jullie reacties op mijn mail nu een maand geleden.
Wat fijn om te ervaren dat zoveel mensen meeleven met dat kleine meisje daar in Colombia en geld hebben overgemaakt.
We zijn er nog niet, maar hard op weg.
Ik ga geen namen noemen maar iedereen die geld heeft gedoneerd HARTSTIKKE BEDANKT!
Ik hoop begin 2013 naar Colombia te vertrekken.
Daar zal ik Marcella begeleiden bij haar opname in het ziekenhuis. Na de operatie zal ik de zorg voor het meisje op me nemen.
Ze wordt waarschijnlijk aan twee benen tegelijk geopereerd worden en zal dus zeker de eerste zes weken niet zelf kunnen lopen.
Ik zal haar ook begeleiden bij de controle bezoeken aan het ziekenhuis.
Over het hoe en wat na die zes weken, moet ik nog informatie ontvangen van de orthopeed.
Zodra ik daar iets meer over weet zal ik jullie weer op de hoogte brengen.
Nogmaals heel veel dank voor de financiële steun tot nu toe.
Beste mensen, lieve allemaal
Veel van jullie weten dat ik in Colombia vrijwilligerswerk heb gedaan. Ik heb twee maanden gewerkt voor de stichting "Mi casa en ipauratu". Informatie over de stichting kun je vinden op www.ipauratu.org
Het dorpje waar ik werkte is klein en ook erg arm.
De mensen leven erg sober en hebben vaak geen werk. Als ze kunnen werken is dat meestal op de finca's tegen een schamel loontje. Het verbouwen van eigen groenten is niet mogelijk op de onvruchtbare kleigrond van de berghellingen waar in de regentijd modderstromen alles wegspoelen.
Het onderwijs dat gegeven wordt op de dorpsschool is van een laag niveau en extra hulp aan kinderen die dat nodig hebben is ondenkbaar.
Vrije tijd besteding is er niet, kinderen hebben vrijwel geen speelgoed en er is weinig ruimte om te sporten.
De reden waarom ik deze brief stuur is om jullie hulp te vragen.
Al de eerste dag in Paluato werd ik door Inten meegenomen en voorgesteld aan een familie wonend in een klein huisje van klei.
Bovenaan het terrein woonde een andere familie en direct viel mij een klein meisje op. Ze was schuw en verborg zich achter haar oma. Ons werd verteld dat haar moeder was overleden. Toen ze wegliep schrok ik van haar misvormde benen en de manier waarop ze liep. Dat beeld bleef in mijn hoofd zitten en ik vroeg Inten of we daar wat mee konden.
Tja dat was niet zo eenvoudig de stichting is klein en alle inkomsten gaan naar het schooltje.
De weken daarna heb ik onder andere met Marcella gewerkt, omdat zij op school een flinke achterstand had opgelopen. Ook deed zij met veel enthousiasme mee met het sporten dat door ons georganiseerd werd.
Maar een oplossing voor haar probleem diende zich niet zomaar aan.
Tot op een zondag er tijdens een bijeenkomst in het dorp een dokter aanwezig was. Die week belde hij "Ik wil Marcella onderzoeken, ik kom nu naar jullie toe". Snel haalde ik Marcella op bij haar vader, die ontroerd toestemming gaf voor onderzoek.
Toen raakte het een en ander in een stroomversnelling. Waarschijnlijk vergroeiing van de onderbenen door te weinig en eenzijdige voeding was zijn conclusie. Met de dokter reden we naar Baranquilla waar we een orthopeed bezochten. Ja opereren is mogelijk, maar het moet voor ze acht jaar is! (Marcella is 7) Het wordt een zware operatie, maar als het niet gebeurt zal het proces verder gaan en zal zij uiteindelijk in en rolstoel belanden. Tja, in Colombia in een rolstoel betekent dat je op straat moet gaan bedelen! Het sociale vangnet voor ouderen,zieken, mensen met een beperking en gehandicapten is in dit land nul! Ziektekosten verzekering is voor arme mensen onbetaalbaar.
Dus wie moet die hoognodige operatie voor dit meisje betalen?
De kosten zijn beraamd op 3000 euro. Als je weet dat de vader max. 3 euro per dag verdient, dan begrijp je dat hij die operatie nooit zal kunnen bekostigen.
Ik wil dit kind helpen en zorgen dat haar een betere toekomst te wachten staat. Door geld voor de operatie in te zamelen en haar te begeleiden in het ziekenhuis en daarna bij het revalideren.
Zouden jullie Marcella ook willen helpen? Dat kan door een bijdrage over te maken op rek.nr. 3681.39.891
T.n.v. E. Hamelink onder vermelding van: Marcella weer gezonde benen.
Alle giften zijn hartstikke welkom!
Iedere euro die binnenkomt zullen wij vanuit ons bedrijf Hamelink Koeling verdubbelen.
Namens Marcella, haar vader, stichting www.ipauratu.org en mij
bij voorbaat heel veel dank.
Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de stand van zaken.
Mocht er meer dan 3000 euro binnenkomen, zal dat geld gebruikt worden voor het bouwen van een huisje voor La Flaca (vrouw van 42) en haar vijf kinderen. Zij is naar Paluato gevlucht nadat zij haar familie voor haar ogen vermoord heeft zien worden door guerilla’s. Al haar bezittingen zijn haar afgenomen en met niets woont ze nu tijdelijk in het huisje van een weduwnaar. De regering heeft haar een stukje grond beschikbaar gesteld, maar geld om een eenvoudig huisje te bouwen blijft niet over als je voor zes personen eten moet kopen en je na een dag 12 uur hard werken maar 8.000 pesos (nog geen 4 euro) hebt verdiend. Ik heb door een plaatselijke aannemer een prijs op laten maken voor een simpel huis, maar wel met water en electriciteit, dat komt op 5000 euro De eerste stenen (gift van een finca eigenaar) hebben we al gesjouwd, maar ja nu nog cement, meer stenen, een dak, een deur en arbeid.
Wat zou het mooi zijn als ook deze mensen “een casa in paluato” hebben. En als wij daar een steentje aan hebben bijgedragen.
Nogmaals bij voorbaat dank en ik hoop dat ik jullie snel kan berichten dat ik weer naar Colombia kan gaan (uiteraard op eigen kosten) om daar jullie bijdragen te kunnen besteden aan bovenstaande doelen.
Liefs en hartelijke groeten
Everien Hamelink
Rabo rekening: 3681.39.891
T.n.v. E. Hamelink
Onder vermelding van; Marcella gezonde benen, Flaca een casa!
03 Maart 2013 - 00:51
Gemma:
Hoi Everien,
Wil graag weten hoe het jullie vergaat? Is de operatie geslaagd? En ik mis je natuurlijk ook!
Groetjes